DESAVANTAJELE DOCUMENTARII CLASICE PENTRU EXECUTAREA UNUI PROIECT

 

            In domeniul rezistentei materialelor s-au scris sute de carti si tratate, dintre care din pacate, foarte putine in limba romana, si acestea se gasesc din ce in ce mai greu

            Marea majoritate a cartilor de specialitate abordeaza problemele din punct de vedere teoretic pentru a stabili sau a demonstra o formula de calcul aplicabila in practica.

            In cazul multor probleme mai complicate, de cele mai multe ori este necesar foarte mult timp si parcurgerea multor pagini pentru gasirea unei formule de calcul care sa se incadreze in conditiile respective.

            De multe ori este necesara consultarea mai multor publicatii pentru a alege solutia, formulele si valorile cele mai potrivite pentru problema data.

            In cazul unor formule mai complicate, apar dificultatile de efectuarea efectiva a calculului (durata de executie, timpul necesar pentru verificarea calculului, riscul de a gresi la efectuarea calculului, riscul de a se propaga in lant greseala respectiva prin aplicarea in continuare a rezultatului in urmatoarele formule care fac parte din memoriul de calcul).

            Lucrurile se complica si mai mult cand greseala se descopera tarziu si trebuiesc refacute toate calculele de la inceput.

            Acelasi consum mare de timp (in cazul efectuarii clasice a calculelor) trebuie consumata din nou pentru incercari prin tatonare.

            O problema foarte importanta in calculele de rezistenta materialelor, este alegerea rezistentei admisibile, respectiv a coeficientului de siguranta (de care de fapt depinde rezultatul dimensionarii sau a verificarii respective)

In aceasta privinta, rezultatele difera in limite periculos de largi de la o sursa de documentare la alta.

Aceste valori nu au fost inca sistematizate sau standardizate decat in domenii foarte restranse.

            In decursul carierei mele m-am lovit de toate aceste neajunsuri, dar nici timpul, nici tehnica de calcul din acele vremuri, nu mi-au permis sa realizez ceeace imi propun acum.